Produkty
{{product.title}} {{(product.price | customCurrency)}}
Kategorie
{{(basket.prices.totalPrice | customCurrency)}}{{getBasketItemCount(basket.items)}}
{{basketItem.product.title}}
{{basketItem.quantity}}x {{basketItem.product.title}}
{{ $index > 0 ? ', ' : '' }}{{ isColorParameter(parameter) ? getColorText(parameter) : '' }}{{ !isColorParameter(parameter) ? parameter : '' }}
{{(getProductPrice(basketItem) | customCurrency)}}
{{additiveServiceWithPrice.name}}
{{(additiveServiceWithPrice.price | customCurrency)}}
{{basket.coupon.name}}
-{{(basket.prices.totalDiscountPrice | customCurrency)}}

Bolesti zad: Každý je zná, nikdo je nemá rád

Není snad člověka, který by někdy nezakusil nepříjemné bolesti zádových svalů a páteře. Ať už jde o zablokování nebo pronikavé píchnutí, které vám může na chvíli vyrazit dech, bolesti zad umí pěkně zkazit náladu. Pro mnohé jsou ale bohužel každodenním společníkem, který znepříjemňuje život.

Podle statistik až 80 % populace někdy zažije vážnější potíže s bolestmi zad. Nejedná se rozhodně o žádnou moderní civilizační chorobu, ale o jev starý jako lidstvo samo. Naši dávní předkové měli záda pravděpodobně mnohem zpevněnější a odolnější díky jejich přirozenému způsobu života v přírodě. Jakmile se ale člověk začal usazovat a jeho pracovní i životní styl se změnil, potíže se zády se začaly objevovat čím dál častěji.

I přes výrazný pokrok v medicíně a lepší znalosti o příčinách a řešení bolestí zad, trápí tento problém enormní počet lidí po celém světě. Vážné a chronické formy mohou vést k dočasnému či trvalému omezení hybnosti, neschopnosti vykonávat zaměstnání a snižují pacientům kvalitu života. Proto je více než důležité bolesti zad nepodceňovat a věnovat jim náležitou pozornost.

V tomto článku se podrobně podíváme na příčiny vzniku bolestí zad, ukážeme, jak postupovat v případě akutní bolesti, a navrhneme účinné způsoby, jak těmto nepříjemnostem předcházet.

Příčiny bolestí zad - provázejí nás už od narození

Naše záda jsou za života opravdu pořádně zkoušena. Abychom pochopili, co všechno může být příčinou nepříjemných bolestí, je dobré si připomenout základní stavbu páteře a zádových svalů.

Páteř je složena ze 33-34 obratlů, které jsou navzájem pružně spojeny měkkými ploténkami, vazy a svaly. Tvoří podpůrnou osu pro trup a hlavu a umožňují ohebnost páteře. Uvnitř ukrývají páteřní kanál, kterým prochází mícha spojená s mozkem. Celý tento složitý systém zajišťuje vzpřímené držení těla a je zároveň velmi náchylný na přetížení a poškození.

Mezi nejčastější příčiny vedoucí k bolestem zad patří:

Špatné držení těla 

Sedavý způsob života a nedostatek pohybu může vést k ochabnutí svalů podpírajících páteř. Kancelářské křeslo se tak pro mnohé stává doslova zdrojem utrpení. Nesprávné držení těla při sezení, stání i chůzi negativně zatěžuje páteř a vyvolává bolestivé stavy.

Obezita a nedostatečná fyzická kondice 

Čím více kil na sobě neseme, tím větší zátěž klade naše váha na páteř a záda. Slabé, ochablé svalstvo navíc není schopno páteř dostatečně podepřít. Nedostatek pohybu a celková špatná fyzická kondice pak představují přímou cestu k bolestem zad.

Úrazy a zranění 

Pády, nárazy nebo prudké nešetrné pohyby mohou velmi snadno způsobit vážná poranění páteře a zádových svalů. Zhmoždění, natržení či výrony plotének patří k nejčastějším úrazům tohoto typu.

Nemoci a vrozené vady 

Řada onemocnění přímo postihujících páteř nebo nepřímo ovlivňujících svalový aparát se může projevovat bolestivými stavy. Podobně některé vrozené vady stavby páteře zvyšují riziko vzniku potíží.

Stres a psychické faktory 

Nervy, stres a deprese se do jisté míry nepřímo podepisují i na zdravotním stavu zad. Dlouhodobé psychické vypětí zvyšuje svalové napětí a vnímání bolesti. Zkušení odborníci proto při léčbě často doporučují i psychoterapii.

Jak je patrné, existuje celá řada nejrůznějších možných příčin. V mnoha případech se ale jedná o kombinaci více faktorů - například obezita, nedostatek pohybu, špatné držení těla a občasné přetěžování zad při fyzické práci. Pojďme se nyní podívat, jak postupovat v případě, že nás bolest přepadne.

První pomoc pro bolavá záda: Klid a odpočinek

Ať už je příčina bolesti zad jakákoliv, když nás záchvat přepadne, je třeba okamžitě reagovat. V akutní fázi je nejdůležitější dočasně odlehčit postiženou oblast a ulevit od bolesti.

Klid je odborníky doporučovanou první pomocí. Ulevte zádům od zátěže například ležením na pevné podložce. Pokud je to možné, vložte si pod kolena malý polštářek pro odlehčení bederní páteře. Vyvarujte se náhlých pohybů, které by mohly bolest zhoršit. K dočasnému utlumení akutní palčivé bolesti můžete použít ledové obklady či všudypřítomnou pomocnou ruku v podobě volně prodejných analgetik.

V nabídce e-shopu Medispot naleznete hned několik vhodných přípravků pro úlevu od bolesti zad. Například Ibalgin 400 mg potahované tablety vám rychle a účinně pomohou zvládnout akutní záchvat bolesti. Pokud však přetrvává déle než několik dní, je důležité vyhledat lékaře a nepodcenit zdravotní stav.

Kromě klidu a správně zvolených léků může ulevit i rehabilitace zahrnující měkké švihové masáže, lehké protahovací cviky a aplikaci tepelných obkladů. Obecně byste se ale měli v prvních dnech vyvarovat cvičení a větší fyzické zátěže. Dopřejte bolavým zádům klid a čas na zotavení. Léčba by nicméně měla být komplexní se zaměřením i na příčinu, ne jen na odstranění příznaků.

Pokud nedojde k úlevě během 1-2 týdnů, nebo se potíže opakovaně zhoršují, měl by vás vyšetřit odborný lékař. Včasná správná diagnostika a terapie je klíčová k zabránění dalších komplikací a vzniku chronických potíží. Navštivte proto lékaře zejména v případech, kdy se bolest zad spojí s dalšími symptomy, jako je brnění končetin, poruchy chůze či ovládání svěračů. Ty mohou signalizovat závažnější problém.

Po zvládnutí akutní fáze byste měli začít pracovat na změně životního stylu a zaměřit se na prevenci. Předcházení a odstraňování příčin je totiž tou nejlepší zbraní proti bolestem zad.

Jak předcházet bolestem zad - a zase ten životní styl

Pokud vás trápí opakované nebo chronické potíže se zády, pouhá krátkodobá úleva nestačí. Je třeba změnit přístup a zařadit prevenci a péči o zdravá záda do vašeho každodenního režimu. Cesta může být zpočátku trochu trnitá, ale rozhodně stojí za to po ní vyrazit:

Shoďte nadbytečná kila 

Obezita a přebytečná váha jsou pro záda enormní zátěží. Každé kilo navíc znamená větší zatížení kloubů a svalů. Ideální je shodit všechna přebytečná kila pomocí vyvážené a hlavně dlouhodobě udržitelné zdravé stravy v kombinaci s přiměřeným pohybem.

Zpevněte a protáhněte svaly 

Svalstvo kolem páteře potřebuje být protažené, pružné, ale zároveň také dostatečně pevné a vytrvalé. Pravidelné posilování břišních a zádových svalů podpoří vzpřímené držení těla. Protahovací cviky zase zajistí potřebnou ohebnost a odstranění svalových dysbalancí.

Snažte se o správné držení těla 

Ať už v práci sedíte u počítače nebo zvedáte břemena, dbejte na správné držení těla. V sedě mějte záda vzpřímená a opřená, při zvedání se ohněte v kolenou a břemena zvedejte spíš nohama. Vyhýbejte se křečovitému napětí a nezapomínejte na pravidelné přestávky na protažení.

Redukujte stres a napětí 

Psychické faktory jako stres, deprese a úzkost se mohou podepisovat i na zdraví vašich zad. Dbejte na odpočinek, naučte se relaxačním technikám a pokuste se držet životní pohodu na uzdě.

Nevynechávejte rehabilitaci 

Pokud jste prodělali vážnější potíže se zády, měla by být rekonvalescence součástí vašeho programu. Pravidelné rehabilitační cvičení pod dohledem fyzioterapeuta je prevencí dalších obtíží. E-shop Medispot nabízí i vhodné pomůcky jako rehabilitační míče, overbally či doporučené cvičební náčiní.

Nenechte nic náhodě 

Ruku na srdce - možná vám chvilku potrvá, než se všechny tyto zásady stanou přirozenou součástí vašeho života. Je ale důležité u nich vytrvat a nezapomínat, že dobře procvičená a uvolněná záda vám několikanásobně vynahradí vynaloženou námahu.

I když už se budete těšit dokonalému zdraví, měli byste preventivně docházet na pravidelné kontroly ke svému lékaři nebo fyzioterapeutovi. Naučte se rozeznávat a včas odstranit první varovné signály a nepodceňujte žádné obtíže. Myslete na to, že záda máte jenom jedna!

Posilujte a protahujte záda - vyzkoušejte tato cvičení

Pro kompletní prevenci a péči o zdravá záda nestačí jen změnit životní styl. Je potřeba dopřát zádovým svalům pravidelný trénink zahrnující protahovací i posilovací cviky. Tady je několik účinných cviků, které vám pomohou získat pružná a zpevněná záda:

Protahovací cviky 

Kočička 

Klekněte si na všechny čtyři končetiny, dlaně dejte přímo pod ramena. Prohněte záda směrem nahoru a hlavu nechte viset volně dolů. Poté zvedněte bradu a prohněte páteř do oblouku směrem dolů. Opakujte v klidném tempu.

Měsíček 

Sedněte si na rovnou podložku, pokrčte nohy a chodidla přitáhněte k bokům. Natáhněte ruce vpřed a s nádechem se vytočte trupem doleva. Vydechněte a pomalu vytočte trup doprava. Střídejte strany a vždy dělejte hluboké nádechy a výdechy.

Bodec 

V mírném stoji roznožném se rukama opřete o kolena a s výdechem se předkloňte trupem k zemi. Brada může směřovat mírně k hrudníku. Vydržte chvíli a zhluboka dýchejte. Únavu lze odstranit lehkým zhoupnutím v kolenou.

Posilovací cviky 

Dřepy 

V mírném stoji roznožném s rukama sepnutýma před tělem proveďte pomalu hluboký dřep. Kontrolujte vzpřímený trup a přenášejte váhu na paty. Vydržte chvíli a opakujte.

Výpady 

Ze stoje přeneste váhu na levou nohu a pravou vykročte dopředu. Chodidla jsou od sebe na délku stehen. Propnuté koleno nepřekračuje špičku chodidla. Střídejte pravou a levou nohu.

Ptačí pozice 

Klekneme si na všechny čtyři s rovnými zády. Levou ruku vytáhneme vpřed, pravou nohu vzad. Celé tělo by mělo být v ose. Vydržte chvíli a střídejte strany.

Tato a další posilující cvičení je vhodné provádět s vlastní vahou nebo za pomoci pomůcek, jako jsou činky, gumy, overbally apod. Postupujte opatrně, aby nedošlo k přetížení a dbejte na správnou techniku. E-shop Medispot nabízí široký sortiment cvičebních pomůcek i náčiní pro rehabilitaci.

Pro maximální efekt byste měli cvičení provádět pravidelně několikrát týdně v kombinaci s dalšími preventivními kroky. Trpělivost a úsilí vytrvat se vám vrátí v podobě pevných zádových svalů, které vám budou důstojně sloužit ještě dlouho.

Závěr: Chraňte svá záda, jsou jediná, která máte

Bolesti zad jsou nepříjemným společníkem, se kterým se setká dříve nebo později snad každý z nás. Ať už jsou způsobeny úrazy, nemocemi, obezitou nebo jen nevhodnými návyky v držení těla, měli bychom jim věnovat náležitou pozornost.

Akutní problémy je třeba řešit klidem, úlevou od bolesti a případně rehabilitací pod odborným dohledem. Pokud nedojde k úpravě stavu, je namístě vyhledat pomoc lékaře. Ten stanoví příčinu a navrhne vhodnou dlouhodobější terapii. Zanedbání potíží totiž může vést k přechodu do chronické formy a zbytečnému zhoršení situace.

Jakmile se bolesti zad zklidní, je načase zapracovat na celkové prevenci jejich opětovného vzniku. Tou nejlepší cestou je změna životního stylu zahrnující úpravu stravovacích návyků, pravidelný pohyb a posilování svalů zad a břicha. Důležité je také dbát na správné držení těla při sezení, chůzi i práci. To vše by mělo být podpořeno pravidelnými rehabilitačními cviky a snahou o redukci stresu a psychické zátěže.

Pro změnu svých zažitých návyků a rituálů možná budete muset projít nelehkou řádkou odříkání a vytrvalostí. Výsledek v podobě zdravých, pružných a silných zad, které vám budou sloužit i v pokročilém věku, za to však rozhodně stojí. Tak neváhejte a staňte se aktivními strážci zdraví své páteře!

V případě, že při léčbě nebo jako preventivní pomůcku budete potřebovat nějaké zdravotnické pomůcky, neváhejte se obrátit na prověřený e-shop Medispot. Kromě kvalitních výrobků za rozumné ceny vám nabízí i odborné poradenství zaměřené na vaše individuální potřeby.

Nejlepším řešením ale bude pár snadných cviků denně, záda zbytečně nezatěžovat a uvidíte, že vám pružný krok a vzpřímený postoj vydrží dlouhá léta.

 

Expresní doručení Produkty máme skladem, export skladových položek do 24 hodin.

PoradímePokud máte dotaz, obraťte se na nás. Máme znalosti z oboru, nejsme pouze eshop.

Kvalita a spolehlivostDodáváme do více jak 30 zdravotnických zařízení.