Produkty
{{product.title}} {{(product.price | customCurrency)}}
Kategorie
{{(basket.prices.totalPrice | customCurrency)}}{{getBasketItemCount(basket.items)}}
{{basketItem.product.title}}
{{basketItem.quantity}}x {{basketItem.product.title}}
{{ $index > 0 ? ', ' : '' }}{{ isColorParameter(parameter) ? getColorText(parameter) : '' }}{{ !isColorParameter(parameter) ? parameter : '' }}
{{(getProductPrice(basketItem) | customCurrency)}}
{{additiveServiceWithPrice.name}}
{{(additiveServiceWithPrice.price | customCurrency)}}
{{basket.coupon.name}}
-{{(basket.prices.totalDiscountPrice | customCurrency)}}

Doplňky stravy - věčné dilema nebo spolehlivá pomoc

Když se řekne "doplňky stravy", mnohým z nás vyskočí na mysl barevné krabičky plné pilulek a tobolek ve všech možných tvarech a barvách. Někomu se při té představě rozbuší srdce nadšením, jiný jen netečně pokrčí rameny. Ať už patříte k jedné nebo druhé skupině, doplňky stravy jsou v dnešní době naprosto běžnou součástí životního stylu značné části populace. Jde však o prospěšné pomocníky, nebo jen o přeceňovaný a předražený žvýkací materiál pro naše peněženky? Pojďme si udělat jasno.

Předně je důležité říct, že doplňky stravy nejsou totéž co léky. Na rozdíl od léků neprocházejí tak přísným schvalovacím procesem a jejich účinky nemusí být podloženy klinickými studiemi. Doplňky jsou určeny ke konzumaci zdravými lidmi jako doplněk běžné stravy. Neměly by v žádném případě nahrazovat pestrou a vyváženou stravu nebo potřebnou lékařskou péči.

V tomto obsáhlém průvodci se společně ponoříme do světa doplňků stravy. Probereme, jaké mají podoby, na co jsou vhodné a na co si dát naopak pozor. Zjistíte, jak rozlišit kvalitní a důvěryhodné produkty, a případná úskalí jejich užívání. Nastíníme také nejčastější typy doplňků a jaké může mít smysl je užívat. Připraveni? Tak se do toho můžeme pořádně zažrat!

Doplňky stravy - co jsou vlastně zač?

Doplňky stravy nejsou nic jiného než koncentrované zdroje živin a dalších látek určených k doplňování běžné stravy. Někomu se může zdát divné polykat cosi navíc a má svým způsobem pravdu. Pokud jíme vyváženou a pestrou stravu, pravděpodobně se bez nich obejdeme. V opačném případě ale doplňky dodávají našim tělům to, co náš jídelníček postrádá.

Doplňky se vyrábí buďto syntetickou cestou nebo se izolují z přírodních zdrojů jako jsou rostliny, houby, živočichové a mikroorganismy. Seženete je v širokém spektru lékových forem - nejvíce rozšířené jsou tobolky, kapsle a tablety, ale existují také prášky, nápoje, čaje, žvýkačky, sirupy nebo cukrovinky.

Složení doplňků může být opravdu pestré. Mezi nejběžnější složky patří vitamíny, minerály, vláknina, aminokyseliny, enzymy, probiotika, extrakty z bylinek, hub a dalších potravin. Specifické doplňky často obsahují jedinečné přísady jako třeba omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty, koenzym Q10, koloidní roztoky a mnohé další.

Účel užívání doplňků stravy je především předcházet deficitům živin a podpořit správnou funkci našeho organismu. Ať už mluvíme o posilování imunity, energetické výživě pro sportovce, hubnutí nebo lepším trávení, správně zvolené doplňky mohou být účinnou podporou. Kdy ale dávají smysl a jak je vybírat?

Kdy je vhodné sáhnout po doplňcích stravy?

I když by naše strava měla být co nejpestřejší a nejrozmanitější, někdy je těžké pokrýt veškeré nutriční potřeby pouze z jídla. Například v určitých životních obdobích, zdravotních stavech nebo při některých životních stylech může být vhodné nutriční podpory využít. Pojďme se podívat na typické situace, kdy může užívání doplňků dávat dobrý smysl.

Těhotenství a kojení - V tomto období potřebuje žena zvýšený přísun některých živin jako jsou železo, kyselina listová, vitamin D, zinek nebo jód. Vhodné doplňky s kontrolovaným složením a dávkováním pomáhají předejít deficitům a podporují zdravý vývoj plodu i kojící matky.

Rekonvalescence - Při zotavování z vážnějších onemocnění, operací nebo úrazů může doplňková výživa urychlit rekonvalescenci. Často jsou indikovány nutriční doplňky s vysokým obsahem bílkovin, vitamínů, minerálů nebo specifických látek napomáhajících hojení.

Sportovní aktivity - Zvýšená fyzická námaha zvyšuje nároky na příjem některých živin jako jsou sacharidy, proteiny, antioxidanty nebo minerály. Vhodné doplňky mohou sportovci pomoci se zotavením, budováním svalů i výkonem.

Stres a vyčerpání - Dlouhodobý stres, nevyváženost či jednostrannost stravování může vést k nedostatku řady vitamínů, minerálů, stopových prvků a dalších užitečných látek. Doplňky lze využít jako rychlé, snadné a efektivní řešení.

Hubnoucí dieta - Při omezování kalorického příjmu a přísných redukčních dietách často trpí dostatečný přísun některých živin. Doplňky plné vitamínů, minerálů, vlákniny a dalších prospěšných látek mohou tento nedostatek kompenzovat.

To jsou jen ty nejběžnější příklady situací, kdy suplementace výživy dává smysl. Samozřejmě existují i specifičtější případy a důvody, proč někomu doplňky mohou pomoct. Hlavní je vždy pečlivě vybírat kvalitní a certifikované produkty od prověřených výrobců.

Jak poznat kvalitní a důvěryhodné doplňky stravy

S rostoucí popularitou doplňků stravy se na trhu objevuje čím dál více značek a výrobců. Zatímco někteří jsou seriózní a dbají na kvalitu, u jiných je to bohužel sporné. Jak se v tom všem vyznat a vydat se po správné stopě?

Obal opravdu nehraje prim 

Lákavý design, křiklavé barvy a bombastická reklamní sdělení ještě automaticky neznamenají, že je daný produkt kvalitní. Opatrní bychom měli být zvlášť u výrobků, které slibují rychlé zhubnutí, nabrání svalové hmoty nebo jiné zázračné účinky. Vždy si ověřte složení a podívejte se na složky, které tam opravdu jsou (žádné vágní "speciální směsi"). Pokud tam hledáte živiny a účinné látky marně, buďte raději obezřetní.

Kvalitní suroviny a forma 

Nekvalitní suroviny mohou mít nejen sníženou účinnost, ale v horším případě i nežádoucí vedlejší účinky. Obecně platí, že čím jednodušší a přírodní složení, tím lepší. Dbejte také na vhodnou formu doplňku - zda je vstřebatelná pro lidský organismus. Například látky citlivé na žaludeční šťávy je lepší užívat v enterosolventních obalech odolných vůči žaludeční kyselině. U minerálů zase preferujte dobře rozpustné formy.

Certifikace a bezpečnost 

Seriózní výrobce by měl dbát na kvalitu a bezpečnost. Tomu napomáhají různé certifikace výrobních procesů a norem jako GMP (Good Manufacturing Practice) či uznávaná certifikační loga (Vegan, Halal, Kosher). Dále by měl uvádět přesné dávkování, vhodnost pro specifické skupiny (děti, těhotné ženy) a případné lékové interakce.

Dalším vodítkem k odhalení kvality může být, zda výrobce provádí vlastní analýzy účinných látek, jestli uvádí exaktní koncentrace (např. mg účinné látky na dávku), období spotřeby či skladovací podmínky. Velmi užitečné jsou také recenze a reference od lékařů, výživových poradců ale i samotných spotřebitelů.

Rozhodně se nevyplatí šetřit na doplňcích stravy podezřele levnými variantami. Kvalitu většinou pocítíte na účinnosti, stabilitě a bezpečnosti produktů. Právě u doplňků, které přijímáme dlouhodobě, ji má smysl důsledně hlídat.

Rizika a nežádoucí účinky spojené s užíváním doplňků stravy

Přestože jsou doplňky stravy všeobecně považovány za bezpečnější než léky, jejich užívání nemusí být vždy bez rizika. Není radno je podceňovat, protože při nesprávném používání mohou působit nežádoucí a někdy i vážné vedlejší účinky. Je proto důležité být si jich vědom a dbát na bezpečné užívání.

Předávkování živinami 

Jedním z hlavních rizik je předávkování některými živinami. Přebytek vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K) či minerálů jako železo, měď či zinek se totiž může hromadit v těle. V extrémních případech může vést k otravě či poškození orgánů. Proto je zásadní dodržovat doporučené denní dávky.

Lékové interakce 

Řada doplňků může nežádoucím způsobem reagovat s užívanými léky a doplňky navzájem. Například třezalka tečkovaná ovlivňuje řadu léčiv, křemík může redukovat vstřebávání antibiotik, vitamin K zase může měnit účinky léků na ředění krve. Vždy je nutné konzultovat kombinování s lékařem.

Alergie a nesnášenlivost 

Výskyt alergických reakcí na složky doplňků není vůbec výjimečný. Může za ně být zodpovědná kterákoli přísada, nejčastěji však potraviny jako ořechy, mléko, vejce, pšenice apod. Zvýšené opatrnosti by měli dbát lidé s potravinovými alergiemi či intolerancemi. Dobrým zvykem je pročíst si složení.

Kvalita a původ surovin 

Ne všechny doplňky jsou vyrobeny se stejnou pečlivostí. Někdy mohou obsahovat nežádoucí kontaminanty jako olovo, pesticidy, bakterie, kvasinky či prachové částice. Tyto nečistoty se do finálního výrobku mohou dostat nekvalitními surovinami či nedostatečně kontrolovanou výrobou.

Doplňky nejsou zázračná všespása 

Na závěr je potřeba zdůraznit jeden zásadní fakt - doplňky stravy by nikdy neměly zcela nahrazovat pestrou, vyváženou stravu a zdravý životní styl. Mohou je jen doplňovat a případně kompenzovat dočasné deficity v určitých situacích. Kdo bude mít nerealistická očekávání zázračných účinků, pravděpodobně bude zklamán.

Důsledné dodržování bezpečného užívání podle doporučení na obalu, kvalitního původu a zdravého selského rozumu, je tím nejlepším receptem, jak se vyhnout potížím s doplňky stravy. Pokud se přesto objeví nežádoucí příznaky, okamžitě přestaňte s užíváním a poraďte se s lékařem.

Nejčastější kategorie doplňků stravy

Svět doplňků stravy je opravdu pestrý a rozmanitý. Pojďme se nyní podrobněji podívat na některé nejpopulárnější a nejrozšířenější kategorie, které pokrývají širokou škálu potřeb.

Vitamíny a minerály 

Tyto základní stavební kameny výživy jsou nezbytné pro správnou funkci nespočtu procesů v našem těle. Doplňky s multivitaminovým složením nebo jednotlivými vybranými vitamíny a minerály patří bezpochyby k tomu nejžádanějšímu. Často jsou obohaceny o specifické formy pro lepší vstřebatelnost.

Byliny a rostlinné doplňky 

Rostlinná říše je nevyčerpatelným zdrojem užitečných látek, které už lidé využívají po staletí. Ať už jde o bylinné extrakty, prášky, čaje nebo například pupalkový olej, tyto doplňky často mají příznivé účinky na podporu imunity, metabolismu, zažívání či psychické pohody.

Sportovní výživa 

Zvyšující se poptávka po sportovních a fitness doplňcích dostala na trh nepřeberné množství produktů. Patří mezi ně sacharidové a proteinové nápoje, BCAA, kreatin, kloubní výživa, energetické tyčinky a řada dalších pomocníků pro výkon, růst svalů, regeneraci a hubnutí.

Redukční doplňky 

I když na trvalé úbytky kil prozatím neexistuje žádný zázrak, určité doplňky, například čaje na hubnutí, mohou pomoci. Řada z nich obsahuje složky jako spalovače tuků, vlákninu, enzymy či látky pro správnou funkci metabolismu a trávení.

Doplňky pro podporu trávení 

Trávicí obtíže jsou častým trápením mnoha z nás. Proto jsou žádané doplňky s enzymy, vlákninami, kulturami probiotických bakterií a dalšími složkami příznivě působícími na zažívání a vylučování. Běžné jsou také preparáty s žlučovými solemi pro lepší trávení tuků.

A řada dalších... 

Toto jsou jen ty nejtypičtější kategorie. Dále existují doplňky s antioxidanty, kolageny pro klouby a kůži, mušlemi z mořských živočichů, konopným olejem, mateří kašičkou, ženšenem a řadou dalších exotických ingrediencí. Cokoli, s čím si příroda či laboratoř umějí poradit.

Jak vidíte, možností je opravdu řada. Ať už hledáte univerzálního komplexního pomocníka nebo vysoce specifický doplněk, měli byste být schopni na trhu najít to pravé. Stačí jen vědět, kam přesně zamířit podle svých individuálních potřeb.

Tipy pro efektivní a bezpečné užívání doplňků stravy

Rozhodli jste se obohatit svůj jídelníček o doplňky stravy? Výborně, pokud budete následovat několik jednoduchých pravidel, zajistíte si jejich co největší přínos při minimálních rizicích.

Konzultujte se svým lékařem 

Především pokud užíváte nějaké léky na předpis nebo trpíte chronickým onemocněním, měli byste užívání doplňků stravy bezpodmínečně konzultovat s lékařem. Ten vám nejlépe poradí, zda jsou pro vás vhodné a upozorní na případné lékové interakce či další rizika. Výživový poradce vám také může pomoci s výběrem.

Dodržujte doporučené dávkování 

Na obalech doplňků je obvykle uvedeno doporučené denní dávkování. Důležité je držet se těchto dávek a nepřekračovat je. Více rozhodně není vždy lépe! Znáte to přísloví, že i dobrého může být příliš? U doplňků to platí dvojnásob. Nepřeceňujte tedy jejich účinky a nedávkujte je živelně podle vlastního uvážení.

Kvalita má svou cenu 

Doplňky stravy bohužel nepatří mezi nejlevnější potraviny. Za kvalitní a účinné produkty si zpravidla připlatíte. Pokud totiž hledáte jen ty nejlevnější varianty, možná narazíte na nekvalitní suroviny nebo nedostatečně účinné složení. Raději mírně připlaťte výrobci, který má tradici a dbá na kvalitu. Určitě se vám to vyplatí.

Příklady vhodných režimů 

Pro lepší představu, jaké dávkování může být vhodné, uveďme několik příkladů:

  • Multivitamín - 1 tobolka denně 

  • Vitamín C - 500-1000 mg denně 

  • Vitamín D - 2000-5000 IU denně v období od října do března 

  • Zinek - 15-30 mg denně při nachlazení 

  • Probiotika - 5-40 miliard CFU denně 

  • Protein při cvičení - 20-40g po tréninku 

  • Glukosamin na klouby - 1500 mg denně

Vždy mějte na paměti, že účinek se může dostavit často až po několika týdnech užívání. Nedávejte doplňkům šanci působit jen pár dní a rychle je nezavrhujte. Efekt opravdu nebývá okamžitý.

Doplňky jako doplněk, ne náhražka 

Ještě jednou zopakujme, že správně užívané doplňky mají pouze doplňovat pestrou a vyváženou stravu, nikoli ji úplně nahrazovat. Pokud budete lpět na zásadách zdravého životního stylu a stravování, doplňky vám k němu mohou velmi efektivně dopomoci. Nepřeceňujte však jejich schopnosti a neočekávejte od nich zázraky. Když k nim ale budete přistupovat s respektem, určitě si zaslouží své místo ve vaší zdravé výživě.

Závěr - doplňky jako posila zdravého životního stylu

Dostali jsme se až na samotný konec našeho obsáhlého průvodce světem doplňků stravy. Pojďme si v závěru ještě jednou shrnout to nejpodstatnější.

Doplňky stravy mohou být užitečným pomocníkem, jak kompenzovat nedostatečný přísun některých živin v určitých situacích. Zejména v období jejich zvýšené potřeby, jako je těhotenství, rekonvalescence, vyšší fyzická zátěž nebo zhoršený příjem potřebných látek například při redukčních dietách. Rozhodně by však neměly plně nahrazovat pestrou a vyváženou stravu.

Při jejich užívání je důležité držet se správného dávkování uvedeného na obalech a nekombinovat je živelně. Za vyšší cenu zpravidla dostanete kvalitnější a účinnější produkty od prověřených výrobců. Obezřetní buďte u příliš bombastických slibů a podezřele levných variant.

Před zahájením užívání doplňků je vždy vhodné konzultovat je se svým lékařem, především pokud již užíváte nějakou medikaci. Odborník vás může upozornit na případné lékové interakce či rizika spojená s vaším zdravotním stavem. Při výběru konkrétních produktů se nebojte obrátit také na výživové poradce.

Účinky doplňků se často plně projeví až po několika týdnech užívání, nenechte se tedy odradit, pokud nezaznamenáte změnu okamžitě. I přesto byste ale měli být obezřetní k možným vedlejším účinkům a po jejich případném výskytu doplňky přestat užívat.

Doplňky nejsou zázračným řešením, ale mohou být chytrým a efektivním doplňkem k celkově zdravému životnímu stylu. Pokud budete k jejich užívání přistupovat s rozmyslem a rozumem, určitě se vám vrátí formou lepší fyzické i psychické pohody. Což je přece nakonec to nejdůležitější.

 

Expresní doručení Produkty máme skladem, export skladových položek do 24 hodin.

PoradímePokud máte dotaz, obraťte se na nás. Máme znalosti z oboru, nejsme pouze eshop.

Kvalita a spolehlivostDodáváme do více jak 30 zdravotnických zařízení.