Produkty
{{product.title}} {{(product.price | customCurrency)}}
Kategorie
{{(basket.prices.totalPrice | customCurrency)}}{{getBasketItemCount(basket.items)}}
{{basketItem.product.title}}
{{basketItem.quantity}}x {{basketItem.product.title}}
{{ $index > 0 ? ', ' : '' }}{{ isColorParameter(parameter) ? getColorText(parameter) : '' }}{{ !isColorParameter(parameter) ? parameter : '' }}
{{(getProductPrice(basketItem) | customCurrency)}}
{{additiveServiceWithPrice.name}}
{{(additiveServiceWithPrice.price | customCurrency)}}
{{basket.coupon.name}}
-{{(basket.prices.totalDiscountPrice | customCurrency)}}

Obezita - nenápadný zabiják třetího tisíciletí

Problém obezity už dávno překročil meze běžné nadváhy a v České republice se rozrostl doslova do obřích rozměrů. Podle dat z roku 2022 trpí nadváhou nebo obezitou přes 60% dospělých Čechů. Alarmující číslo, které naznačuje, že se potýkáme se skutečnou epidemií způsobenou nezdravým životním stylem plným kalorických pokušení a nedostatku pohybu.

Obezita zdaleka není jen kosmetickou záležitostí. Je to chronické onemocnění, které si žádá bezodkladné řešení. Přináší s sebou řadu vážných zdravotních rizik - od srdečně-cévních chorob, cukrovky, respiračních potíží, kloubních obtíží až po zvýšený výskyt některých typů rakoviny. Negativně ovlivňuje rovněž psychiku a kvalitu života.

Dobrá zpráva je, že s tímto civilizačním neduhem lze úspěšně bojovat. Musíme se však náležitě vyzbrojit znalostmi o jeho příčinách, zdravotních dopadech, ale hlavně o osvědčených způsobech prevence a léčby. Jen tak dokážeme obezitu včas zastavit a zabránit jejím devastujícím následkům. Tak se do toho společně pořádně opřeme!

Příčiny obezity: Kde se ta kila berou?

Než se pustíme do samotného boje s obezitou, bude dobré pochopit, kde se tenhle problém bere. Příčiny vzniku totiž mohou být velmi rozmanité a často jde o souhru několika faktorů najednou.

Začněme u toho nejzákladnějšího - energie. Obezita vzniká, když dlouhodobě přijímáme více kalorií, než jsme schopni spotřebovat. Tělo si pak přebytečnou energii ukládá do zásoby ve formě tukové tkáně. Zdravá rovnováha je klíčová, ale čím dál více z nás jí nedosahuje.

Velkou roli hrají samozřejmě genetické dispozice. Někteří lidé mají prostě štěstí na výhodné dědičné předpoklady, zatímco jiní musí s každým čokoládovým dortíkem bojovat. Neznamená to však, že genetika představuje nezvratný osud. I při méně příznivém genetickém vkladu se dá obezitě účinně předcházet správným životním stylem.

A o ten tady půjde především. Stravovací návyky plné nezdravých a kalorických pokrmů společně s nedostatkem pohybové aktivity, to je přímá cesta k obezitě. Dnešní moderní svět nám v tomto směru rozhodně nepřeje. Jsme zahrnováni lákadly v podobě fast foodů, slazených nápojů a sladkostí na každém rohu. Navíc pro mnohé z nás je fyzicky náročná práce minulostí a převládá sezení v kancelářích či před počítači.

Dalšími viníky pak mohou být různé psychické faktory. Stres, deprese, úzkosti a poruchy příjmu potravy zažívá stále více lidí, často se to projevuje právě emočním přejídáním. Skloubit duševní pohodu se zdravými stravovacími návyky tak může být pořádná výzva. A nezapomínejme také na přirozené životní etapy spojené s hormonálními změnami - dospívání, těhotenství, menopauza.

Jak je patrné, obezita zřídkakdy vzniká jen kvůli jednomu jedinému faktoru. Je to souhra genetiky, životního stylu, psychiky i dalších vlivů, kterou je třeba pečlivě rozklíčovat a nastavit protiopatření na míru. Žádný stres, v tomto článku se dozvíte vše podstatné!

Jak moc je to vážné? Měření a klasifikace obezity

Ať už je příčina obezity jakákoliv, pro její efektivní řešení je důležité určit, do jaké míry je u konkrétního člověka rozvinutá. Jinými slovy, potřebujeme nějak vyhodnotit a zařadit její stupeň. K tomu se obvykle využívají různé metody měření a výpočtů. Předem vás ale musím varovat, že žádný z nich není zcela bez chybičky.

Tou nejznámější a pravděpodobně nejpoužívanější pomůckou je BMI neboli Body Mass Index. Jedná se o jednoduchý výpočet založený na poměru výšky a hmotnosti. Pokud si vzpomínáte na střední školu, jde o ten famózní vzoreček: váha v kg děleno druhou mocninou výšky v metrech.

Výsledná hodnota BMI vám pak prozradí, do jaké kategorie spadáte:

  • BMI pod 18,5 = podváha

  • BMI 18,5-24,9 = normální hmotnost

  • BMI 25-29,9 = nadváha

  • BMI 30-34,9 = obezita 1. stupně

  • BMI 35-39,9 = obezita 2. stupně

  • BMI nad 40 = obezita 3. stupně (móresní)

Používání BMI ale není bez úskalí. Tato metrika totiž nebere v potaz například poměr svalové a tukové hmoty, rozdělení tuku v těle nebo etnické odlišnosti stavby těla. Může tak dojít k jistému zkreslení. U velmi svalnatých jedinců často BMI nadhodnocuje stupeň obezity, protože svaly jsou těžší než tuk. Zatímco u menších robustnějších osob naopak skutečnou obezitu podhodnocuje.

Proto se v dnešní době čím dál více prosazují také další způsoby měření. Mezi ně patří například měření obvodu pasu, tloušťky kožní řasy nebo velmi přesná metoda DEXA (duální rentgenová absorpciometrie) ke stanovení procentuálního podílu tuku v těle. Obecně by se dalo říct, že čím více různých ukazatelů se zhodnotí, tím přesnější obrázek o míře obezity získáme.

V každém případě není úplně rozhodující, jakou přesnou metrikou se obezita změří. Hlavní je včas identifikovat riziko a začít aktivně jednat. Protože ať už vám s nadbytečnými kily vyjde číslo nižší nebo vyšší, zdraví vážně ohrožují. A na to by se rozhodně nemělo zapomínat!

Co všechno může způsobit obezita?

Když jsme u toho, že nadbytečná kila nejsou jen kosmetický problém, je načase se podrobněji zaměřit na vážná zdravotní rizika, která s sebou obezita přináší. A věřte nebo ne, tohle spiknutí tuku útočí na lidský organismus ze všech stran!

Hlavním průvodcem zde bývá metabolický syndrom - ta zákeřná směs vysokého krevního tlaku, narušené glukózové tolerance a dalších metabolických odchylek. Řekli byste, že je to pojistka proti obezitě? Paradoxně tomu tak není, spíše je to velmi nežádoucí balíček, který obezita poslušně doprovází.

A pozor, tučné tělo je živnou půdou také pro rozvoj cukrovky 2. typu neboli diabetes mellitus. Inzulinová rezistence se při obezitě stává prakticky neodvratitelnou stopou. Ničí postupně slinivku a bez vhodné léčby může vést až k selhání řady životně důležitých orgánů.

Když se obezita začne vážně rozrůstat, je to přímé ohrožení pro náš oběhový systém. Zvyšuje se riziko srdečního selhání, infarktu, mozkové mrtvice či dalších cévních komplikací. S přibývajícími kily se zkrátka srdce a tepny mnohem více nadřou.

Ale to zdaleka není všechno! Obezita si bere na mušku také dýchací cesty - astma, chronická dušnost a nepříjemná spánková apnoe s chrápáním a děsivými pauzami v dýchání během spánku jsou jen malou ochutnávkou respiračních potíží.

Samozřejmě nelze opomenout ani zvýšené zatížení pohybového aparátu, kvůli kterému kloubům a páteři hrozí аrtróza, bolesti zad a zcela zbytečné útrapy. A pohříchu se zdá, že obezitě učarovalo také nádorové bujení, protože zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva, prsu, děložní sliznice i některých dalších druhů.

Aby toho nebylo málo, k obezitě se připojují i psychické komplikace jako deprese, úzkosti, pocity méněcennosti kvůli společenské stigmatizaci a špatný vztah k vlastnímu tělu. Začíná tak nekonečná smyčka, kdy obezita sama zhoršuje duševní zdraví, které pak dále prohlubuje nezdravé návyky vedoucí k tloustnutí. Začarovaný kruh, ze kterého je čím dál těžší se dostat.

Po přečtení všech těchto hrozivých dopadů byste si jistě přáli, aby byla moje slova jen strašidelným přeludem a ne skutečností. Žádné přeludy to ale nejsou - tak početný seznam zdravotních komplikací by měl být pádným impulsem k tomu zařadit prevenci nadváhy a obezity mezi vaše životní priority. Spoustě nepříjemností se totiž dá poměrně snadno předejít. Tak na co ještě čekáte?

Boj s obezitou - každý může být bojovníkem

Možná si teď říkáte: "To zní všechno hrozně, ale copak se s tím nedá nic dělat?" Naštěstí odpovědí je jasné ANO! Obezita sice není žádná legrace, ovšem pomocí vhodných metod, odhodlání a spolupráce odborníků se dá účinně zvládnout.

Když se podíváme na léčbu obezity, je to opravdu komplexní a multidisciplinární záležitost. Do hry vstupuje tým složený z praktického lékaře, obezitologa, nutričního terapeuta, psychologa, fyzioterapeuta a někdy i dalších odborníků. Každý člen party zde hraje důležitou roli.

Společným jmenovatelem ale vždy musí být změna stávajícího životního stylu. Bez úpravy stravovacích návyků, zvýšení pohybové aktivity a vhodnějšího režimu se totiž obezitě jen stěží postavíte. Žádná moderní nanotechnologie ani zázračné tablety vám v boji s kily nepomůžou, dokud sami nepřistoupíte na zdravější životosprávu.

Samozřejmě existují i farmakologické možnosti léčby obezity, které mohou celý proces velmi usnadnit. Lékaři dnes mají k dispozici preparáty snižující chuť k jídlu, blokátory vstřebávání tuků a další účinné látky. Užívání léků je ale vhodné až v kombinaci s řádnou změnou životního stylu.

Pokud však všechny snahy selžou a obezita už dosáhne opravdu kritického bodu, přichází na řadu také chirurgické řešení známé jako bariatrická či metabolická chirurgie. Mezi nejčastější zákroky patří různé typy bandáže nebo bypassu žaludku. Jde o velmi účinné, ale zároveň invazivní a rizikové metody, které výrazně sníží objem žaludku. Proto jsou indikovány až pro případy extrémní obezity, kdy všechny ostatní pokusy selhaly.

Ideálním postupem je včasná a cílená prevence u dospělých i dětí. Předcházení obezitě totiž dokáže ušetřit spoustu zdravotních rizik, peněz, ale i mnoho trápení. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že aktivní životní styl je mnohem zábavnější než klinická vyšetření a boje s nezdravými kily.

Jak jste si jistě všimli, metod a možností léčby není málo. Na každou míru obezity tu něco vhodného připadá. Pojďme se rovnou podívat, jakými konkrétními kroky můžeme naše šance proti tomuto nezbednému neduhu zlepšit.

Zdravá výživa - tučná past, nebo klíč k hubnutí?

Když se řekne obezita, většině z nás se vybaví právě jídlo, tuky a kalorie. Není se čemu divit, stravovací návyky jsou totiž jedním z ústředních faktorů, které hmotnost ovlivňují. Zároveň jsou ale také tou nejjednodušší cestou zpět ke zdravé životní rovnováze. Stačí změnit jídelníček!

Jasně, že to není žádná molekulární fyzika. Pořád ale platí, že děláme často zásadní chyby a dopouštíme se mýtů, které nám v boji s obezitou a nadváhou doslova podrážejí nohy. Potřebujeme se tedy zaměřit na to, co přesně bychom měli a naopak neměli konzumovat, abychom onoho vytouženého úbytku dosáhli.

Klíčovým pravidlem je dodržovat kalorický deficit, tedy stav, kdy tělu dodáme méně energie ve formě kalorií, než kolik jich vydá. Nutno podotknout, že velké hladovění většinou nepomůže a často vede k jo-jo efektu. Důležité je snížit energetický příjem postupně a rozumně.

Samotná skladba jídelníčku by měla být dostatečně pestrá, plná vlákniny, vitamínů a minerálů. Zapomeňte na jednohubky a fast foody a vybírejte kvalitní zdroje - ryby, libové maso, ořechy, luštěniny, zeleninu, ovoce. Důležité jsou také kvalitní bílkoviny pro udržení svalové hmoty.

A jakou roli vlastně hrají tuky? Tuk sám o sobě neznamená katastrofu, je však potřeba zaměřit se na správné zdroje. Tedy spíše ty rostlinné se zdravými mastnými kyselinami jako avokádo, lněná semínka nebo olivový olej. Vyšší příjem transmastných a nasycených tuků naopak zvyšuje riziko obezity a kardiovaskulárních chorob.

Zapomenout bychom však neměli ani na pitný režim. Voda a nesycené nápoje jako čaje nebo minerálky by měly být vaším nejlepším přítelem. Colu, šťávy a slazené limonády si naopak držte co nejdále od těla.

Zároveň však není potřeba hned útočit na vysoce populární diety jako jsou například ketogenní strava, paleo a další módní směry. Některé z nich se při správném využití a za odborného dohledu nutričního poradce mohou stát skvělými pomocníky. Upozorňuji ale na typický český nešvar, kdy jsou tyto diety prováděny špatně a bez přípravy.

Nehledejte tedy zázraky, držte se střízlivých a podložených faktů. Soustřeďte se na dodržování celkové energetické bilance, vyvážený a pestrý jídelníček bez průmyslově zpracovaných potravin a vyvarujte se emočnímu přejídání. Jídelníček už nikdy nebude váš nepřítel!

Hýbat se, nebo nehýbat? Odpověď je jasná!

Pořád dokola slyšíme, jak je pohyb pro naše zdraví životně důležitý. Přesto tomu ale mnoho z nás nevěnuje dostatečnou pozornost. Zvlášť, když se řeší tak palčivá výzva, jakou je nadváha a obezita, začíná být fyzická aktivita doslova nepostradatelnou.

Než se však začneme utápět v představách červených kolen a loktů od neustálé jógy a všemožných dalších muk, uklidněme se. Žádná dřina od rána do večera totiž není potřeba. Stačí se držet několika obecných zásad a zvolit takový druh pohybu, který pro vás bude nejen přínosný, ale také příjemný.

Trumfem proti obezitě jsou aerobní aktivity jako chůze, turistika, jízda na kole, plavání nebo tanec. Tyto vytrvalostní činnosti vedou ke zvýšené spotřebě kalorií, hubnutí a posilují srdečně-cévní systém. Nemusí být hned na nejvyšší úrovni, stačí začít pozvolna a vytrvat. Třeba jen hodinová svižná chůze denně zmůže zázraky.

Neopomenutelným doplňkem by pak měl být přiměřený silový trénink, který posílí svaly a zajistí aktivní svalovou hmotu. Žádné strachy, zvedat půltunové železné činky opravdu není nutné. Stačí některé jednoduché kruhové či bodyweight cviky a domácí fitko je na světě!

Vhodnou motivací může být také sledování krokového počitadla nebo využití různých fitness aplikací a výzev. Občas se trochu zpestření a soutěživosti opravdu hodí. Hlavně si ale cestu k hubenější linii udělejte zábavnou!

Nezapomeňte také na to, že s rostoucí fyzickou kondicí je nutné zároveň snižovat energetický příjem v potravě. Pokud totiž začnete víc cvičit, ale zůstanete u stejného množství jídla, můžete být nemile překvapeni, až se dlouho očekávané shazování kil nedostaví.

V dnešní době už máme k aktivnímu životnímu stylu opravdu výborné podmínky. Existuje nepřeberné množství sportovních studií, parků i workoutových hřišť. Navíc je opět moderní chodit do práce pěšky nebo vyměnit výtah za schody. Tak proč toho nevyužít?!

Věřte mi, není potřeba se hned zapisovat na Iron Mana nebo nabírat bicepsy jako Rockyho trenér Apollo Creed. Stačí vzít věci postupně krok za krokem a dopřát svému tělu pravidelné dávky pohybu v příjemném rytmu. Povedete tak nejen účinný protiútok proti obezitě, ale také si významně zpevníte kondici a zažijete spoustu zábavy!

Výzva nejen fyzická, ale i psychická

Zatímco doposud jsme se věnovali převážně stravě, pohybu a zdravotním souvislostem, teď je čas se ponořit o něco hlouběji - do lidské mysli. Boj s obezitou se totiž neodehrává jen na talíři a na běžeckém pásu, ale velmi významnou roli hraje také psychická kondice.

Jak již bylo řečeno dříve, obezita je často provázaná s řadou nepříznivých duševních stavů jako jsou deprese, úzkosti a nízké sebevědomí. Přičemž tady nemusí jít vždy jen o následky, ale tato psychická zatížení mohou být rovněž primární příčinou. Roztočí se tak začarovaný kruh, z něhož je cesta ven často velmi trnitá.

Mnozí jedinci se totiž potýkají se zažitými vzorci, které je ženou k nežádoucím stravovacím návykům. Příkladem může být takzvané emoční přejídání - útěk k jídlu jako náhražce útěchy či odměny v zátěžových situacích a následné problémy se zpětnou kontrolou vlastního chování. Takové rozvraty je pak velmi těžké řešit pouhou silou vůle.

Proto je zásadně důležité nezanedbávat psychologickou stránku a pracovat i v této oblasti. Ideální je využít podporu specializovaných psychologů či zapojit se do vhodných podpůrných skupin. Základem je naučit se poznávat své motivace, emoce a spouštěče, které vás táhnou ke starým škodlivým zvykům.

V průběhu této cesty není vůbec na škodu zapracovat také na sebelásce, zdravém sebeobrazu a přijetí sama sebe. Společenské tlaky a negativní nálepkování spojené s obezitou často shoří na této výzvě. Uvědomme si, že rozhodně nejsme definováni jen číslem na vahách. Můžeme být skvělí lidé a být hrdí sami na sebe za naše kvality a úspěchy.

Se správnými psychologickými nástroji, pozitivním nastavením a schopností zvládat emoce najednou i fyzické změny přestanou být tak velkou výzvou. Zbavíme se odkazu na jídlo jako únik či odměnu a začneme si zdravého životního stylu opravdu užívat. A to je ta nejlepší motivace k tomu vydržet.

Takže kromě zeleniny a sportovních kroků nezapomínejme investovat také do našeho duševního well-beingu. Jen tak můžeme najít trvalou rovnováhu ve svém životě, přijmout sami sebe a definitivně se oprostit od řetězů obezity. Přidáte se k této osvobozující výzvě?

Bilance těžké váhy

Přátelé, dospěli jsme ke konci našeho malého epického putování za poznáním všech úskalí, která se skrývají pod pláštěm obezity. Zhostili jsme se nelehkého úkolu a poodkryli nejednu zarážející skutečnost a zároveň naději, že tuhle odvěkou výzvu můžeme přes všechny překážky zdolat.

Potvrdili jsme si, že obezita rozhodně není jen kosmetickou záležitostí, jak by se na první pohled mohlo zdát. Je to civilizační epidemie, kterou už zdaleka nelze přehlížet. Přináší s sebou velké zdravotní riziko včetně metabolických chorob, kardiovaskulárních komplikací, respiračních obtíží, ortopedických problémů a zvýšeného výskytu některých zhoubných nádorů. To vše za doprovodu finančních a psychických útrap.

Je čas skutečně vzít tenhle nelítostný problém vážně. Naštěstí jsme si ale také ukázali, že žádná naděje není ztracena. Obezitě lze účinně předcházet a i v pokročilejších stádiích proti ní existují rozličné léčebné přístupy šité na míru. Ať už je to změna životního stylu, farmakologická léčba nebo v nejzazších případech bariatrická chirurgie.

Klíčem ke zdraví je ovšem prevence, a to už od raného věku. Osvojit si správné nutriční návyky, zařadit pravidelnou pohybovou aktivitu a najít duševní rovnováhu by mělo být nedílnou součástí života pro každého z nás. Je načase vzdát se sladkých lákadel a gaučingu před televizí či počítačem!

Jestli vás během našeho putování přepadaly občasné obavy, že toto bude přísná přednáška o odříkání a ztrátě životní radosti, dovolte mi je rozptýlit. Zdravý životní styl totiž vůbec nemusí být prokletím. Naopak, pokud se mu začneme věnovat s nadšením, otvírá nám zcela nové obzory možností, vnitřního naplnění a opravdové spokojenosti. Zkrátka je to cesta k životu skutečně nabitému energií!

Tak co vy na to? Nebylo by škoda promeškat takovou příležitost? Společnými silami dokážeme obezitu porazit a vybřednout z jejích děsivých osidel. Staňme se vzorem zdraví a buďme hrdí na sami sebe! Začněme žít naplno již dnes, zítra by mohlo být pozdě.

Expresní doručení Produkty máme skladem, export skladových položek do 24 hodin.

PoradímePokud máte dotaz, obraťte se na nás. Máme znalosti z oboru, nejsme pouze eshop.

Kvalita a spolehlivostDodáváme do více jak 30 zdravotnických zařízení.